pondělí 7. listopadu 2011

Úkol 64.-vyzkoušet 10 nových potravin- Quinoa

Řekneme-li pšenice, žito nebo ječmen, každý z nás si pod tímto názvem jistě představí obilninu. Ale co taková quinoa? Zdá se vám název této plodiny až moc cizokrajný? Ano, quinoa je původem z Jižní Ameriky, ovšem dnes se s ní můžeme setkat po celém světě. Vysoký obsah bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů a minerálních látek ji řadí mezi hlavní suroviny pro přípravu pokrmů, a to zejména vegetariánských.

Odkud pochází?

Tato nenáročná vysokohorská plodina je stará téměř 5000 let. Za její rodnou zemi jsou považovány Andy, zvláště pak území Peru, Chile a Bolivie, kde patřila mezi základní potraviny tamějších Indiánů. Díkyšpanělským přistěhovalcům, kteří se postarali o zánik jejího pěstování, by quinoa zcela vymizela z našich jídelníčků. Později však Američané objevili její vysoké nutriční vlastnosti a vrátili ji na trh.

Druhý název: merlík čilský

Malá zrníčka žluté barvy, jsou semena rostliny chenopodium quinoa, kterou česky nazýváme merlík čilský. Rostlina neobsahuje lepek a je vhodná i pro pacienty trpící různými druhy alergií. Pro přípravu pokrmů se využívají nejen semena – do chutných salátů se přidávají i listy této rostliny. Inkové z quinoy vyráběli i kvašený alkoholický nápoj „chica“.

Výživová bomba

Quinoa, přezdívaná také „zlato Inků“ se může pochlubitvysokým obsahem bílkovin. Na rozdíl od jiných obilovin může nabídnout konzumentům vyvážený poměr všech esenciálních aminokyselin. Proto by neměla chybět ve veganské kuchyni, kde není kvalitních bílkovin nikdy dost. Co všechno se ještě vejde do zrníčka velikosti prosa? Tak především se jedná o širokou paletu vitaminů– thiamin, riboflavin, kyselina listová, beta-karoten, alfa-tokoferol a vitamin C. Z minerálních látek můžeme jmenovat např. hořčík, mangan, železo, měď, fosfor či zinek. To není zdaleka všechno, quinoa je také bohatým zdrojem polynenasycených mastných kyselin, oligosacharidů,vlákniny, rostlinných sterolů a antioxidantů.

Jíst quinou je dobré, protože:

  • působí příznivě na hladinu glukózy v krvi, což je jeden z faktorů prevence diabetu 2. typu
  • díky hořčíku a jiným důležitým minerálním látkám sloužícím jako antioxidanty, snižuje vznik kardiovaskulárních onemocnění a dalších tzv. civilizačních chorob
  • má zvýšený obsah histidinu, který je významný především ve výživě kojenců a malých dětí, u nichž tato aminokyselina patří k esenciálním
  • neobsahuje lepek, dopřát si ji mohou rovněž celiaci
  • s její přípravou nemusíme „zabít“ celý den
  • rozšíříme si tak výběr příloh :-)

1 komentář:

  1. Tak o týhle potravině jsem nikdy neslyšela :-) Ani jsem to nikde neviděla :)
    Jinak....moc, moc, moc gratuluju k poklesu váhy!!!! Bezva! Jen tak dál ;-)

    OdpovědětVymazat